Družinski center v Murski Soboti

Družinski center v Murski Soboti

V septembrskih Sporočilih slovenskih škofij je zapisano, da v škofiji Murska Sobota odpirajo Družinski center. Poklicali smo mag. Mojco Magdič in jo prosili, da novo nastajajoči center prestavi poslušalcem Radia Vatikan.

Prihajajoča izredna sinoda škofov o družini in splošno stanje družin pri nas, sta nas v murskosoboški škofiji spodbudila, da bi ustanovili družinski center. Glavni namen le-tega bo iti družini naproti, jo srečati, tam, kjer je; pokazati naše zanimanje zanjo in odgovoriti na njeno potrebe, tako preventivne kot kurativne narave.

Družinski center bo poleg spodbujanja in utrjevanja že obstoječe vzgojne, mladinske in zakonske/družinske pastorale v škofiji uvedel nove pristope in prakse. Povezoval se bo z raznimi institucijami v regiji in drugod ter skupaj z njimi izvajal programe v podporo družini in njenim članom. Center se bo tako posvečal vsem: otrokom, mladim, zaročencem, zakoncem, staršem in ostarelim. Poleg duhovnih vsebin želi nuditi tudi razne tečaje, interdisciplinarna izobraževanja, tematske večere, delavnice in seminarje. Po eni strani želi služiti kot center znanja in informacij, po drugi strani pa kot prostor srečanja, tako generacij kot skupin. Center stremi k temu, da bi povezoval ljudi, ki jih vežejo ista starost, cilji in vizije (recimo zakonske skupine, srečanja in večeri za mlade) ter tudi take, ki jih tarejo podobne skrbi in vprašanja (razne skupine za mamice, skupine za samopomoč). Družinam in posameznikom v stiski želimo priskočiti na pomoč preko strokovnosti raznih svetovalcev in terapevtov.

Ne bomo pa šli mimo že utečene škofijske družinske pastorale. Tudi sedanji papež Frančišek poudarja, da nova evangelizacija gre preko družine. Center želi tako mladim, zakoncem in staršem posredovati veselo sporočilo o poklicanosti k družini in zakonu, o pojmovanju ljubezni, telesa, spolnosti, posredovanja življenja, vloga očeta in matere pri vzgoji ter predajanju vere v družini. Vse te teme, ki so morda zelo vsakdanje, želi center približati vernikom v novi in sveži luči in to v jeziku, ki bo dostopen vsem. Svoje vire bomo še posebej črpali iz dediščine sv. Janeza Pavla II., ki je edinstven učitelj prave človeške ljubezni in krščanskega življenja v polnosti.

Veselimo se našega poslanstva z družinami in z mladimi ter naprošamo vse poslušalce Radia Vatikan za podporo v molitvi.

Vir: exodus.si

Share