Več kot 60 samskih na srečanju v Mariboru

Več kot 60 samskih na srečanju v Mariboru

Spletni portal za samske katStik, ki je nastal pred 10 meseci, je v soboto, 16. aprila organiziral prvo srečanje v živo – vse željne druženja so povabili na pomladanski izlet na Pekrsko gorco pri Mariboru.

Kratko poročilo z dogodka sta nam za iskreni.net pripravili Mojca Belcl Magdič, idejna pobudnica in ustanoviteljica slovenske različice portala katStik ter njena sodelavka Mateja Vlasak.

Na sončno soboto, 16. aprila 2016, se nas je zbralo malo več kot 60. Prišli smo z vseh vetrov: s Primorske, iz osrednje Slovenije, s Koroške, Dolenjske, Štajerske ter iz Pomurja.

Polovica punc in polovica fantov. Kot da bi se zmenili. Vsak je ob prihodu za dobrodošlico dobil steklenico vode s svetopisemskim verzom, saj je potreboval neke vrste »popotnico« za pohod na Pekrsko gorco.

Na vrhu Pekrske gorce smo doživeli lep razgled na Pohorje, Piramido in del Maribora. Ogledali smo si cerkvico, ki je posvečena Mariji. Naša sodelavka Mateja nam je prebrala zanimivo legendo o nastanku samega griča in izvedeli smo, da so na tem mestu nekoč potekali mednarodni smučarski skoki.

Kmalu smo odšli v salezijanski center v Maribor, kjer smo se malo okrepili, nato pa se preselili v dvorano, kjer so nas čakali naši gostje: Mojca Giacomelli (Center živi na polno), Aleš Maver (profesor in nasploh človek mnogih talentov) ter Darja Kalamar Frece (magistrica Franklove logoterapije). Zadnja napovedana gostja, Alenka Fras, se srečanja žal ni mogla udeležiti, nam pa je vseeno zapisala nekaj spominov iz obdobja, ko je vodila skupino za samske.

Gostje so nas nasmejali ter z nami iskreno podelili svoje izkušnje in znanje. Spoznali smo oblike njihove molitve (od formalne –liturgija in psalmi – do molitve kot spontanega pogovora, včasih tudi prepiranja z Bogom), osvežili so nam pomembnost prepoznavanja talentov, nam dali zgled zaupanja ter nas nasploh spodbudili, naj se naučimo dobro in smiselno živeti v kakršni koli situaciji že smo.

Omenjene so bile tudi nekatere praktične stvari, ki jih znotraj odnosov delamo narobe in poudarjeno je bilo, da je pogoj za srečno življenje, da se za to odločimo. In kot zadnje, a hkrati najpomembnejše – živo so nam predstavili, da ima Bog načrt za vsakega izmed nas in da nas neskončno ljubi.

Seveda so naši gostje povedali tudi nekaj »cvetk« in zanimivih dognanj, ki jih je vredno omeniti:

»Moški si mislijo, da smo ženske problem, ki ga je treba rešiti in ne skrivnost, ki jo je treba odkriti.« (Mojca Giacomelli)

»Ugotovil sem, da se je nesmiselno ubadati s talenti, ki jih nimam, zato sem se usmeril v tiste, ki jih imam.« (Aleš Maver)

»Vsak izmed nas je zgodba zase, ki se piše vsak dan znova. Pomembno je dejstvo, da vem kdo sem in da gradim svojo življenjsko pot na različnih smislih. Vedeti moram, kaj so tisti smisli v mojem življenju, ki me gradijo in vstop v partnerski odnos je le eden izmed njih. Da lahko pridem do tega spoznanja, moram biti osvobojen vseh preprek in lastnih zagledanosti ter pustiti, da lahko nekdo potrka na moja vrata. Pomembno je, da imamo odprto srce in odprte oči, ki sta kombinaciji ljubezni in razuma.« (Darja Kalamar Frece)

»Če se je katera ženska odločila, da je kateri od članov primeren zanjo, je nekako že uspela, da je zbudila njegovo pozornost. Zame je bilo to mojstrstvo pravo odkritje! Sicer pa so moški na splošno prišli v skupino z vso resnostjo in odločenostjo najti žensko. Ženske, nasprotno, so v večini prišle v skupino samo pogledat.« (Alenka Fras, o skupini za samske)

Udeleženci so se z našimi gosti potem tudi srečali v manjših tematskih skupinah, znotraj katerih so potekale različne debate.

Ob 18.30 je sledila sv. maša, ki jo je vodil salezijanec in duhovni asistent, Tone Ciglar. Med nagovorom nas je spomnil na odnose, v katere smo vedno vpleteni in brez katerih ne moremo živeti, saj smo že po naravi odnosna bitja.

Po maši smo se zbrali v spodnjih prostorih salezijanskega centra, kjer nas je čakal še topel obrok. Hkrati je to bila priložnost za prosto druženje, pogovore ob srkanju kavice, igranje biljarda, ročnega nogometa in seveda načrtovanja, kdaj in kje se bomo srečali prihodnjič.

Veseli smo bili pozitivih odzivov, še posebej nad izbiro naših gostov, saj so mnoge resnično navdušili in jim dali pogum za naprej.

Share