Svetovni dan mladih v Krakovu: prisotni tudi LGBT

Svetovni dan mladih v Krakovu: prisotni tudi LGBT

Poljska se je v teh dneh pomladila. Od 20. julija naprej je razširila svoje srce stotisočim mladim iz celotnega sveta. »Praznovanje mladosti, prijateljstva in vere,« pišejo navdušeni udeleženci, »prepevamo, molimo in se veselimo«. Objavljajo videje in slike s katehez, koncertov, molitvenih bdenj, maš, izletov, kosil, malic, skratka od vsepovsod.

Vodilo »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli (Mt 5,7)« in celoten program preprosto navdušujeta: po petih dneh katekez po škofijah bodo mladi danes pozdravili papeža Frančiška, v petek z njim molili križev pot, v soboto peš romali na t.i. Kamp usmiljenja in tam s papežem bedeli v noč. V nedeljo, 31. julija, pa se bo končno tudi odvil sam svetovni dan mladih. A to še ni vse.

Krakov je za mlade odprl muzeje in galerije, jim dal možnost udeležbe kulturnih in športnih prireditev, a v eni izmed kavarn v judovski četrti jih bo čakal tudi »Pristan za LGBT romarje« (orig. Przystań Pielgrzymów LGBT).

Ste zmedeni? Starši, lahko vas pomirim: t.i. »LGBT pristan« ni del uradnega programa Svetovnega dneva mladih, a hkrati je prvi zabeleženi zunanji dogodek, ki med tovrstnim srečanjem ni v skladu z naukom Cerkve. Od 25. do 31. julija ga ločeno organizira aktivistična LGBT skupina »Vera in mavrica«. In kaj ta sploh dela na Svetovnem dnevu mladih? V najeti kavarni Ogniwo, v Krakovu, želi »ustvariti prostor, v katerem se bodo (krščanski transeksualci, lezbijke, homoseksualci, interseksualci, queer in še kdo, op.p.) počutili varno in kjer bodo našli odgovore na vprašanje, s katerimi se soočajo«, je povedala Misza Czerniak, ena izmed organizatork,.

6-dnevni LGBT program

Četudi »LGBT pristan« na zunaj ne izgleda nevaren, se pa postavi vprašanje v kakšno konfuznost in slabo interpretacijo vere bo potegnil prisotne. Program namreč ponuja različne filme o spolni usmerjenosti in spolni identiteti, izbrani gostje bodo spregovorili o temah, kot so, »Kako brati Sveto pismo na queer način?« ali »Kaj je katoliški queer aktivizem?«. Prostovoljci bodo zunaj vabili mlade, naj se jim pridružijo v debatah in pogovorih. Odvijale se bodo delavnice, celo molitve in maša. Se sprašujem: A kar v kavarni? Celotno dogajanje s papežem pa je »LGBT pristan« dal kar pod »optional«, se pravi, najlepše dogodke, kjer bi mlada duša lahko najbolj začutila sebe in Boga ter nasploh veselje nad tem, da je kristjan, bo LGBT skupina spremljala kar od daleč, s kavarne, preko zaslonov. Precej zanimiva poteza za nekoga, ki pravi, da ga družba izključuje.

Organizatorji »LGBT pristana« celo upajo, da bo papež Frančišek med celotnim dogajanjem povedal kaj pozitivnega o njih ali da jih bo skrivoma obiskal.

Omeniti je treba, da je papež Frančišek v posinodalni spodbudi Radost ljubezni jasno zapisal, »da moramo spoštovati dostojanstvo vsakega človeka in ga sprejeti, ne glede na njegovo spolno usmerjenost« ter da se moramo izogibati ‘slehernemu zapostavljanju’« (AL 250). A hkrati je v naslednjem odstavku izpostavil, da ni nikakršne osnove za analogijo med istospolnimi življenjskimi skupnostmi in Božjim načrtom o zakonu in družini.

Torej, kaj več lahko papež pove »LGBT pristanu«, kot pa to, da naj »iskreno išče Gospoda«, kot je glede istospolnih povedal že med poletom iz zadnjega svetovnega srečanja mladih v Riu?

Pobuda »Mama, oče in otroci«

Bolj kot v »LGBT pristanu« pa bo v Krakovu izpred cerkve sv. Petra in Pavla najbrž naval pri stojnici evropske državljanske pobude »Mama, oče in otroci«, katere namen je zaščititi zakonsko zvezo in družino v Evropi (pobuda poteka v vseh 28-ih držav EU članic; tudi v Sloveniji, www.mumdadandkids.eu/si). Mladi bodo lahko spoznali predsednico omenjene pobude, Edit Frivaldszky, poizvedeli kdo je in kaj dela ter se izobrazili, na kakšen način lahko v svoji državi podpirajo družino in zakon. Polnoletni bodo tudi lahko oddali svoj glas podpore preko podpisa.

Kljub neuradnemu LGBT programu ostajamo pozitivni, da bodo mladi s Svetovnega dneva dobili karseda največ za življenje in da se bodo v pomembnih trenutkih, s pomočjo vere in zaupanja v Boga, pogumno zavzemali za družino in zakon.

Share